Bakala

Ribič Boris Glavina alias Folpo se je leta 2015 začel ukvarjati z ročno proizvodnjo bakalaja, namaza, ki še posebej ob praznovanjih ne sme manjkati na mizah primorskih domov.

Domači recept

Proizvodnjo bakalaja smo pričeli na račun problematike ribištva in ga pripravljamo po maminem receptu.

Proizvajamo ga na Spodnjih Škofijah, kjer imamo za to prilagojen obrat/prostor.

Sušenje je eden najstarejših načinov shranjevanja rib, star več kot tisoč let. Najdbe nakazujejo, da je bila že v času Vikingov sušena polenovka ali trska glavna hrana revnih. Tradicija njenega lova in sušenja se je na Norveškem ohranila, le da je danes cenjena in iskana delikatesa. V naše kraje je po vsej verjetnosti prišla iz Benetk, kjer so že v 16. stoletju zgradili prva skladišča za polenovko, pripeljano z otokov na severu Norveške. Zaradi svoje hranljivosti je bila cenjena in danes vemo, da kljub sušenju ohrani visoko vsebnost beljakovin, vitaminov B, železa in kalcija, obenem pa vsebuje zelo malo maščobe.

Bakala pod blagovno znamko FOLPO je naravno narejen proizvod, brez konzervansov in dodatkov. Na področju LAS Istre je bakala FOLPO sinonim za kakovost. Vsebuje naslednje sestavine: rastlinsko olje, oljčno olje, polenovka, česen, poper, sol. Polenovka je ena najbolj zdravih rib.

Vsebuje namreč veliko hranljivih snovi, skrbi za vaše dobro počutje in zdravje.

Prodajamo:

  • lokalno,
  • veletrgovcem,
  • gostincem,
  • ribarnicam.